19 mai 2017

ZIUA INTERNAŢIONALĂ A MUZEELOR

Pe data de 18 mai este sărbătorită Ziua Internaţională a Muzeelor, instituită în 1977 de către Consiliul Internaţional al Muzeelor (ICOM) pentru a promova muzeele, a famialiriza publicul larg cu activitatea şi rolul lor în viaţa societăţii. Detalii privind această zi specială pentru comunitatea muzeală sunt disponibile pe site-ul ICOM, care oferă posibilitatea înregistrării evenimentelor organizate de muzeele din întreaga lume în conexiune cu tematica propusă pentru anul 2017.

  Muzeele eroilor operelor literare
Muzeul personajelor literare este cea mai bună recompensă pentru scriitor, deoarece personajul este perceput ca o figură istorică reală, cu toate atributele „umane“: apartament sau casă, mobilier, cărţi, imagini, lucruri.
Sherlock Holmes Museum (Londra, Marea Britanie). Muzeul se află pe cea mai faimoasă adresă din literatura mondială - Baker Street 221B, care de fapt nu a existat niciodată. Organizatorii muzeului au depus toate eforturile pentru a recrea spiritul epocii victoriene și atmosfera din Anglia de atunci. Vizitatorii pot vedea camera lui Holmes, precum și apartamentele prietenul său Dr. Watson.
Sherlock Holmes Museum
Muzeul Don Quijote
Muzeul Don Quijote (Ciudad Real, Spania), creat în anul 2005. În romanul lui Cervantes nu este menționat locul de naștere al lui Don Quijote, dar literarii cred că este Ciudad Real. În muzeu puteți găsi atât opere de artă relaționate cu acest persona,j, cât și montaje multimedia, realizând astfel o adevărată călătorie în timp.
„Casa Julietei“ sau Muzeul personajelor lui Shakespeare (Verona, Italia). Muzeul este situat într-un conac vechi din secolul al XIV-lea, în care este reprodus interiorul unei case bogate italiene. Aici vin cupluri şi; ca obicei, se sărută pe „balconul Julietei.“ Julieta, cu ajutorul unui secretar, duce o conversație epistolară activă în întreaga lume, iar autorii celor mai sincere scrisori sunt premiaţi.
Muzeul personajelor lui Shakespeare
Muzeul Dr. Faustus
Muzeul Dr. Faustus. Knittlingen (Baden-Württemberg, Germania). Se consideră că în Knittlingen s-a născut prototipul eroului - Dr. Johann Faust. Autoritățile orașului au decis să deschidă un muzeu în onoarea personajului chiar în primăria locală. Exponatele sunt  foarte variate, printre ele se regăsesc şi figurile  teatrului de umbre ale piesei „Faust” din anul 1920.



Niciun comentariu: