04 aprilie 2017

SFÂNTUL ISIDOR DE SEVILLA - PROTECTORUL INTERNETULUI


   Pe data de 4 aprilie este celebrat Sfântul Isidor din Sevilla (560-636), care din anul 1999 este considerat patronul spiritual al Internet-ului, al navigatorilor on-line şi al tuturor celor care lucrează în domeniul informaticii. Sfântul Isidor din Sevilla a fost preocupat de cunoaștere, de creație. Setea lui de cunoaștere l-a determinat să studieze și să aprofundeze diferite domenii, de la științele naturii la teologie, de la gramatică la istorie. În lucrarea sa, Etimologiae, pentru prima dată scrie despre noțiunea trii (astăzi baze de date), precum și de clasamentul alfabetic și de index.
   Biserica Catolică l-a ales protector al Internet-ului, bazându-se, înainte de toate, pe faptul că reţeaua mondială este un enorm tezaur al cunoştinţelor umane.
Citate memorabile ale lui Sf. Isidor, episcopul de Sevilla:
•    „Orice îmbogăţire spirituală vine din lectură şi din reflecţie. Citind, învăţăm ceea ce nu ştiam, iar reflecţia ne ajută să reţinem ceea ce am învăţat”.
•    ”Cititorul conştiincios va fi mai preocupat de a pune în practică cele citite, decât de a se mulţumi să capete cunoştinţe. Atunci când citim, ţinta noastră este cunoaşterea, dar avem obligaţia de a pune în practică tot ceea ce am învăţat pe parcursul studiului”.

Niciun comentariu: